Sportlaan 46 Losser    053-5383996

Mag ik mijn fiets terug?

27 oktober 2015, 19:38
magikmijnfietsterugKees Schaepman(1946) maakte als verslaggever reportages in tal van landen. Na zijn pensionering ging hij wonen in een boerderijtje in Georgsdorf in Duitsland, waar hij achter vele lagen behang een levensgroot hakenkruis vond.
Die vondst markeert het begin van een speurtocht naar de geschiedenis van het huis en zijn bewoners, die hem confronteert met vragen over “goed” en “fout”. Vragen die hij zichzelf ook stelde tijdens zijn werk als journalist in conflictgebieden. Hij schreef erover in “Mag ik mijn fiets terug?”
“Goed en fout.”
Op uitnodiging van CuSo55+ Losser is door Kees Schaepman op 27 oktober een presentatie gehouden over “goed en fout bij conflicten”. Het Nien-end, Sportlaan 46 Losser, was de plaats van handeling. Wanneer zit je “goed” en wanneer zit je “fout”, is de vraag die Kees zich stelt. Hij legt die vraag ook voor aan zijn 45 toehoorders in de karakteristieke kamer van het Nien-end. Als rechtgeaarde Nederlander denk je vlak na wereldoorlog II dat alle Duitsers “fout” waren, dat alle NSB’ers “fout” waren en alle “moffenmeiden” “fout’ waren.
Als je dan op latere leeftijd in een gemeenschap terecht komt waarvan je denkt dat alle bewoners daar “fout” waren en je ontdekt een hakenkruis onder het behang en dat er in het Emsland 15 concentratiekampen zijn geweest, dan bevestigt dat in eerste aanleg je mening. Totdat je met de buurtbewoners in contact komt en verhalen aanhoort hoe en waarom de Duitsers massaal meededen aan het oorlogsgeweld. Althans zo heb je er altijd over gedacht.
Verhalen over kindsoldaten die in Rusland gesneuveld waren, een oom die zonder benen van het front kwam. Dan ga je er genuanceerder over denken en komt tot de ontdekking dat het mensen waren die gehandeld hebben onder omstandigheden waarin ze vaak niet anders konden. Kortom een bijzondere presentatie die je tot denken aanzet en waarbij je jezelf de vraag kunt stellen hoe had ik zelf onder die omstandigheden gehandeld.

Bron: Hallo Losser: 27-10-2015

20151007 Verslag in De week van LosserBron: De Week van Losser 7-10-2015