Programma seizoen 15
26 september 2023
De verandering van ons dagelijks leven
Door: Mvr. Annegreet van Bergen
Dankzij de naoorlogse economische groei is ons dagelijks leven onvoorstelbaar veranderd. Door in haar boeken de verhalen van gewone mensen te vertellen heeft Annegreet voor latere generaties vastgelegd hoe het dagelijks leven eruit zag toen Nederland nog niet half zo rijk was als nu.
31 oktober 2023
Het ontstaan van dorp en marke Losser.
Door: Dhr. Frans Jacobs
Frans Jacobs ging in zijn presentatie in op tal van vragen zoals: Wanneer liep de eerste mens rond in Losser? Wie zijn de oudste Lossenaren die we bij naam kennen? Wat waren de oudste erven in Losser, wanneer vormde de marke zich en hoe is het dorp ontstaan? En wat heeft Karel de Grote met al deze ontwikkelingen te maken gehad?
12 december 2023
Het Kerstverhaal in de schilderkunst.
Door: Dhr. Walter Fennis
In zijn presentatie, muzikaal ondersteund met talrijke kerstliederen uit vele landen, bood hij ons een sfeervolle voorbereiding op kerstmis. Heel lang was het in december gebruikelijk elkaar wenskaarten te sturen, waarop het kerstverhaal door grote schilders werd verbeeld, zoals afbeeldingen van de Geboorte tijdens de kerstnacht. Maar ook de Annunciatie, de bekendmaking aan de herders, de aanbidding van de drie Wijzen uit het Oosten en tot slot de vlucht naar Egypte.
30 januari 2024
Langer thuis blijven wonen.
Door: Maartje Thuiszorg
Een wijkverpleegkundige en een casemanager van Maartje kwamen vertellen over de mogelijkheden die er zijn om langer thuis te kunnen blijven wonen en wat daar aan bij kan dragen. Ze belichten daarin de rol van de thuiszorg, wat een casemanager kan betekenen in geval van dementie, de rol van de mantelzorger, de rol van de gemeente en welke hulpmiddelen er zijn.
27 februari 2024
Zoeken naar verbinding in tijd van polarisatie.
Door: Dhr. Enis Odaci
Polarisatie is overal om ons heen, zo lijkt het. Platteland versus steden. Links versus rechts. Christenen versus moslims. In de media en op het internet lijkt polarisatie de norm te zijn. Dat heeft impact op de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Enis Odaci duide voor ons de tijdgeest en reikte enkele handvatten aan om ondanks de polarisatie elkaar toch te blijven vinden.
26 maart 2024
TBS, hulpverlening of straf?
Door: Dr. Hans Perik
Aan de hand van drie ernstig gestoorde patiënten liet hij zien hoe het systeem van TBS in Nederland werkt. Sinds er door de overheid gestraft wordt is er gezocht naar een passende maatregel om enerzijds de gestrafte af te straffen en op te sluiten en anderzijds zo te straffen dat verbetering van het gedrag van de gestrafte in principe mogelijk is.
Programma seizoen 14
27 september 2022
De Twentenaren in de Middeleeuwen
Door: Dr. Gerard Seyger.
Onderzoeker van de geschiedenis van Twente. De Twentenaren in de Middeleeuwen. Gerard Seyger gaat in zijn lezing dieper in op diverse onderwerpen uit de geschiedenis van Twente zoals: De Twentenaren (Tubanters) in de Oudheid, de kerstening van Twente in de tijd van Willibrord en Plechelmus, de heren en horigen in het middeleeuwse Twente en de “Gouden eeuwen” voor Twente.
25 oktober 2022
Directeur-bestuurder van Landschap Overijssel en oud burgemeester van Losser.
Door: Dhr. Michael Sijbom
Twente is prachtig om te wonen en te leven.
Op onze natuur en het landschap moeten we zuinig zijn. In de inleiding vertelt Michael Sijbom meer over zijn organisatie, Landschap Overijssel, zijn verwondering over de natuur en vooral wat we moeten doen om die natuur te beschermen. Natuurlijk is er volop ruimte voor discussie.
25 oktober 2022
De regimes van Stalin tot Poetin.
Door: Dhr. Peter Wester
Historicus en oud-geschiedenis-docent van het Twents Carmel-lyceum. Hij begeleidt twee historische leeskringen in de Bibliotheek Oldenzaal
Een steeds herhaalde vraag na de inval in Oekraïne: weten we voldoende van de Russische geschiedenis om het gedrag van autoritaire leiders als Poetin te kunnen begrijpen? Peter Wester frist de kennis op van de autoritaire regimes van Stalin (1924 -1953) tot Poetin (na 1999). Hij laat ook zien dat deze regimes bij de confrontatie met de buiten-wereld werden gevoed door oude Russische idealen en angsten.
31 januari2023
Omgaan met tegenstrijdige grondrechten.
Door: Dhr. Pieter-Jan Klok
Universitair docent Beleidswetenschap Universiteit Twente.
In hoofdstuk 1 van de Grondwet staan de grondrechten, de sterkste vorm van rechten, die burgers meestal tegen bemoeienis van de overheid beschermen, waar eigenlijk geen inbreuk op mag worden gemaakt. Maar wat als grondrechten van verschillende burgers met elkaar in conflict komen? De Covid-19 pandemie levert interessante voorbeelden op. Denk bv. aan het al of niet vaccineren.
28 februari 2023
Hoe zit het met dementie?
Door: Dhr. Ed Notenboom
Specialist ouderengeneeskunde geheugenpolikliniek.
Het aantal mensen met een vorm van dementie stijgt in een fors tempo. We zullen er dan ook allemaal direct of indirect mee te maken krijgen. Wat zijn eerste signalen bij jezelf of bij je partner. Wat moet je dan wel en niet doen? Wat voor onderzoek is er gedaan en welke behandelmogelijk-heden en welke vormen van dementie zijn er?
28 maart 2023
De verbeelding aan de macht.
Door: Dhr. Geert Christenhusz
Schrijver, dichter, componist.
Onder deze (strijd)kreet zou men de (‘Romantische’) beweging kunnen vangen die rond 1800 ontstond en waarvan de gevolgen nog steeds in onze opvattingen over onder meer esthetiek, kunstenaarschap, erotiek en omgangsvormen in onze huidige (westerse) samenleving voelbaar en meetbaar zijn. Romantiek in kunst en muziek; een verrassende reis door de negentiende eeuw.
Programma seizoen 12
3 maart 2020
Een zoektocht naar Stalins erfenis
Door: Mvr. Hester den Boer.
Zij onderzoekt de rol, die het stalinistische verleden speelt in het huidige Rusland. Reisde zes maanden door Rusland, bezocht voormalige goelagkampen en ballingsoorden in Siberië en sprak met oud-gevangenen die Stalin zijn blijven vereren, met nabestaanden van slachtoffers die nog steeds niet weten wat er met hen is gebeurd en met onder-zoekers van de Stalin-terreur die nu worden ver-volgd. Hoe kunnen mensen blijven geloven in een leider die miljoenen mensen de dood in stuurde?
28 januari 2020
Muzikant met een missie.
Door: Dhr. Wouter Muller.
Wouter vertelt het dramatische verhaal van onze medelanders uit Indië, hoe zij daar verstoten werden, hoe zij hier kwamen, hard aan de slag gingen voor hun toekomst en die van hun kinderen, hoe zij zich aanpasten. En dat na twee oorlogen. Verborgen leed en trots, de ingehouden woede. Hij ging er -als kind van dat verhaal- naar op zoek en maakte er muziek over. Waarbij hij parallellen trekt met de integratie van mensen die heden ten dage noodgedwongen hun land hebben moeten verlaten.
29 oktober 2019
Een Nederlandse ondernemer in Turkije.
Door: Dhr. Peter Langela.
Peter Langela is ondernemer en werkt daarnaast parttime als start-up coach Universiteit van Twente met accent op allerlei nieuwe ICT technologieën. Tien jaar geleden ging hij op zoek naar program-meurs voor zijn bedrijf en kwam terecht in Turkije. Na meer dan 10 jaar is hij nog steeds actief in dat land. In zijn presentatie vertelt hij over zijn keuze voor Turkije en over het werken in een land met een snelgroeiende economie en een roerige politieke situatie.
29 oktober 2019
Heinrich Schlieman: archeoloog of schatrover?
Door: Dhr. Jan van Rijn.
Heinrich Schliemann (1822 – 1890) was een “self-made” man die zich van hulpje bij een kruidenier opwerkte tot een gewiekste en succesvolle handelaar. Met het verdiende geld kon hij gaan studeren en archeoloog worden. Hij deed geweldige opgravingen in Troje, maar ook op de Pelopon-nesos en in Egypte. Vanuit de interesse in de opgravingen en de prachtige voorwerpen in de Griekse musea ontstond bij van Rijn het idee om een lezing te maken over Heinrich Schliemann.
24 september 2019
Het levenstestament, de eigen regie behouden.
Door: Mvr. Roelanda Poppinghaus notaris te Losser.
In een testament regel je zaken voor na het over-lijden. Maar wat regel je in een levenstestament? Een voorbeeld is wat je wilt als je tijdelijk of blijvend niet in staat bent om zelf beslissingen te nemen. Roelanda vertelt over het hoe en waarom van het levenstestament. Daarbij hoort ook een kort verhaal over de Wet Langdurige Zorg, belastingperikelen en het verschil met een gewoon testament. Kortom, na de lezing zal het duidelijk zijn wat een levens-testament is én of het iets voor u is!
Programma seizoen 11
26 maart 2019
De Passionsmuziek in de 17e eeuw: de tijd van de Barok
Door: Toon Ottink, Oud-docent muziektheoretische vakken en oud-lid managementteam van het Conservatorium Enschede
Naast een korte introductie van het programma werd de kunsthistorische perioden (Bachdynastie, barok, Leipzig, jaartallen) en de structuur van de passies belicht. Daarbij is het met name gegaan over de uiteenlopende aspecten van de Matthäus Passion (dubbelkorigheid, muzikale retoriek, verborgen getallen, kruisstructuur) en de waardering voor de Matthäus in de geschiedenis en nu.
Dit alles ging vergezeld van vele geluidsvoorbeelden, waarbij aan het eind van de lezing kort aandacht besteed werd aan de Johannes Passion.
26 februari 2019
Ouder worden en thuis blijven wonen m.b.v. slimme sensoren
Door: Prof. Dr. Ir. H. Hermens, Hoogleraar UT/ Cluster Manager Roessingh Research
De huidige benadering van de zorg is een “reparatie” benadering, gericht op het verhelpen van acute problemen, zoals een hartaanval of een gebroken heup. We staan nu voor de nieuwe uitdaging om (oudere) mensen met chronische aandoeningen te ondersteunen in hun vitaliteit en zelfstandig thuis leven. Technologie speelt hierbij een belangrijke rol. Veel is er al mogelijk, op het gebied van monitoring, veiligheid en coaching.
29 januari 2019
De energietransitie; wat kunt u doen?
Door: Wethouder Marcel Wildschut, Merlinn van Nieuwkuijk en Malissea Oude Sogtoen (beiden projectleiders Duurzaamheid)
De gemeente introduceert u in de wereld van de energietransitie. De vorige energietransitie in de jaren zestig, omvatte de verandering van kolen naar gas en was overheidsgedreven. De huidige transitie is complexer van aard; overheden en gemeenten kunnen de verandering naar duurzame energie niet meer alleen realiseren. Om te komen tot een energieneutraal Losser in 2040 zullen we moeten samenwerken. Wethouder Marcel Wild-schut, Merlinn van Nieuwkuijk en Malissa Oude Sogtoen vertelden ons de ins en outs van deze nieuwe duurzame wereld en daagt ons verder uit om samen te werken aan een duurzaam Losser.
27 november 2018
Grotere tegenstellingen?
Door: Hans Peter Benschop, Directeur Trendbureau Overijssel
Nederlanders hebben het gevoel dat de tegenstellingen tussen groepen steeds groter worden: hoog- versus laagopgeleid, arm tegenover rijk, mensen met en zonder migratie-achtergrond, stad en platteland. Hoe moeten we dit gevoel duiden? Is het waar dat de tegenstellingen steeds groter worden – ook in Twente en Losser? En als het waar is: wat zijn de oorzaken en wat zouden we kunnen doen om de tegenstellingen te overbruggen? Hans Peter Benschop maakte toekomst-verkenningen voor de (politieke) besluitvorming.
30 oktober 2018
Tubantia, van kranten- naar mediabedrijf
Door: Mvr. Martha Riemsma, Hoofdredacteur De Twentsche Courant Tubantia
Bijna 175 jaar brengt de Twentsche Courant Tubantia dagelijks het nieuws. In Twente en de Achterhoek. Steeds meer gebeurt dat ook digitaal. Hoe ziet zo’n transformatie eruit en voor welke dag tot dag uitdagingen staat de redactie anno 2018?
25 september 2018
Mijn eerste indrukken en ideeën
Door: Mvr. Cia Kroon, Burgemeester Losser
Mevrouw Cia Kroon is sinds 7 februari 2018 burgemeester van de gemeente Losser. Tijdens een interactieve bijeenkomst vertelde ze over haar eerste maanden als burgemeester, de indrukken die ze heeft opgedaan en haar visie op het burgemeesterschap. Vervolgens ging ze met de aanwezigen in gesprek over o.a. de gemeente, Twente en de Euregio. Het stellen van vragen werd van harte aangemoedigd!
Programma seizoen 10
20 april 2018
“Themadag Europa”.
CuSo55+ Losser bestaat 10 jaar! Dit vieren we op vrijdag 20 april a.s. met de organisatie van een “Themadag Europa”. We gaan ons bezighouden met de actuele en relevante vraag: ‘Europa waarheen?’ In het ochtendgedeelte blikken we terug op 10 jaar CuSo55+ Losser en luisteren we vervolgens naar twee inleidingen van goed in de materie ingevoerde, zeer deskundige sprekers. Na hun inleidingen worden de aanwezigen ingedeeld in twee groepen die naar twee themagroepen gaan:
Europa, Waarheen?
en
EUREGIO in de praktijk.
Tussen de middag wordt de lunch verzorgd door de dames van Hera; laat u verrassen. Na een plenair gesprek volgt er een ‘knipoog’ en tot slot een hapje en een drankje. Hieronder vindt u meer informatie, o.a. over de sprekers en hun onderwerpen.
Europa dichtbij: EUREGIO
Dr. G.O. van Veldhuizen, burgemeester van Enschede
Europa, Waarheen?
Drs. Monika Sie Dhian, directeur instituut Clingendael
Europa in de praktijk Vluchtelingenproblematiek
Drs. J.F. (Joop) Hassink, wethouder gemeente Losser
EUREGIO in de praktijk Economie en werkgelegenheid
Christoph Almering, Directeur-bestuurder EUREGIO
Eric Keizers, Directeur/eigenaar Easy Sanitary Solutions (ESS)
27 maart 2018
Döt ’t Twents der nog too?
Door: De heer Harry Nijhuis Streektaalconsulent
Het Twents, de streektaal van onze regio, is nog altijd bij velen in het dagelijkse leven prominent aanwezig. Maar voegt ons dialect in de huidige tijd ook iets toe? Is de taal van belang in de omgang en communicatie van alledag? Is het dialect onderdeel van onze eigen identiteit en cultuur? Voegt het Twents iets toe in het bedrijfsleven? Wat doet het met de taalontwikkeling van jongeren? Allemaal vragen die het gebruik van dialect oproepen. Kortom: döt ’t Twents der nog too? De spreker gaat samen met u nader in op deze vragen en de toekomst van onze streektaal
20 februari 2018
Letselschade? En hoe nu verder?
Door: De heer Yme Drost NIVRE Register Personenschade
Het kan iedereen overkomen: een ongeval waarbij je letsel oploopt, een medische behandeling die niet het gewenste resultaat oplevert, of een voorval op het werk met letsel tot gevolg. Hoe moet het dan verder? Yme Drost, NIVRE Register-Expert Personenschade, behartigt al bijna dertig jaar de belangen van slachtoffers van letselschade. In vogelvlucht neemt hij u mee in de wereld van letselschade en vertelt hij u over zijn boeiende praktijk.
30 januari 2018
Het Overijsselse verzet in de oorlogsjaren
Door: De heer Jelle Hooiveld Docent veiligheid Saxion Hogeschool en Universiteit Leiden/ Auteur
Een lezing over Majoor Henk Brinkgreve, een speciaal in Engeland opgeleide commando die het Overijsselse verzet organiseerde vanaf september 1944. Hij overleefde de oorlog helaas niet en werd postuum onderscheiden met de hoogste Neder-landse militaire onderscheiding: de Militaire Wil-lemsorde. De lezing zal gaan over zijn persoonlijke geschiedenis, zijn rekrutering en opleiding en natuurlijk ook over zijn inzet met zijn twee team-genoten op Overijssels grondgebied en zijn dood in een vuurgevecht op 5 maart 19
28 november 2017
Medicatiemaatwerk m.b.v. DNA-diagnostiek
Door: Dr. Ronald Maatman Klinisch Chemicus
Een presentatie over de invloed van DNA onder-zoek op het individuele medicijngebruik. DNA draagt de informatie in zich, in zgn. genen, voor eiwitten die medicatie omzetten naar de actieve of inactieve vorm van het medicijn. Mutaties in het DNA van de genen resulteren in afwijkende medicijnconcentraties. Afhankelijk van de werking van het medicijn leidt dit tot ernstige bijwerkingen of onvoldoende werking. D.m.v. DNA-diagnostiek kunnen deze mutaties worden opgespoord en kan de medicatiedosering worden aangepast. Kortom medicatiemaatwerk voor de individuele patiënt
31 oktober 2017
Bestrijding van witteboordencriminaliteit
Door:De heer Wim Bollen Officier van Justitie Fraudezaken, Functioneel Parket Zwolle
Binnen de bestrijding van criminaliteit neemt de bestrijding van financieel-economische criminaliteit een bijzondere plaats in. Opsporing en vervolging zijn ondergebracht bij resp. de FIOD en het OM/Functioneel Parket. Welke soorten criminaliteit worden aangepakt? Welke opsporingsmethoden hanteert men? Wat is de grens tussen het bestuursrecht (toezicht door Belastingdienst, AFM, DNB) en strafrecht? Hoe wordt er internationaal samengewerkt? Een belangrijk aspect wordt ook steeds meer: “follow the money”: waar is het uit misdrijf afkomstige geld gebleven.
26 september 2017
De schoonheid van de wiskunde
Door: De heer Rinus Roelofs Kunstenaar
Volgens Roelofs weten we sinds het werk van M.C. Escher dat Kunst en Wiskunde goed samen kunnen gaan. De wiskunde van Escher is die van de regelmatige patronen zoals die overal om ons heen te zien zijn. Daar gaat de kunst van Roelofs ook over: over patronen en structuren. Wiskunde is ook via de ontwikkelingen in de informatica de kunst binnengekropen. Met name op het gebied van het 3D printen. In zijn presentatie verduidelijkt Roelofs de invloed van een en ander op zijn werk
Programma seizoen 9
28 maart 2017
De heer Richard Gervink
Master of Financial Planning bij InForm Financial Planning en interim banking professional
Veilig online (bankieren)
Vroeger hing er weleens een touwtje uit de brievenbus van de voordeur. Vandaag de dag tref je regelmatig onbeveiligde wifi aan. Wat zijn de overeenkomsten? Criminaliteit is van alle tijden, maar hoe gebruik je het internet verstandig?
‘Veilig online (bankieren)’ is het thema van deze lezing. Aan de hand van voorbeelden geeft dhr. Gervink tips over wat u wel en niet zou moeten doen.
21 februari 2017
De heer M. van der Molen
Oud-huisarts te Enschede
De Ondergang van de V.O.C.
De V.O.C. , opgericht in 1602, was tot 1730 een zeer lucratieve onderneming, maar daarnà ging het bergafwaarts, eindigend in een faillissement. Kwam het door concurrentie van andere landen? Door de corruptie van V.O.C.-dienaren? Spreker laat met cijfers zien dat de oorzaak een heel andere was, in en rond Batavia lag, en door de gouverneur ter plekke onvoorzien in het leven geroepen.
31 januari 2017
Prof. dr. G.J. ter Horst
Universitair Medisch Centrum Groningen
Sekseverschillen bij stemmingsstoornissen
Stemmingsstoornissen zoals depressie komen vaker bij vrouwen voor, maar er is weinig kennis over de werking van het vrouwelijke brein. Dit is een belangrijke tekortkoming voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en de behandeling van vrouwen.
29 november 2016
Mevrouw M. van der Graaf
Diëtist
Zin en onzin van diëten
Met de overvloed aan informatie die vrijwel dagelijks over ons wordt uitgestort als het om eten gaat, wordt het steeds ingewikkelder om verstandige keuzes te maken. Is suiker het witte gif? Zijn gluten uit den boze? Worden we ziek van E-nummers? En de plofkip dan? Omdat eten van alle dag is, spreekt informatie hieromtrent ons allemaal aan. Hoe kun je het zo gezond mogelijk houden, als dat je wens is, is het onderwerp van deze middag.
25 oktober 2016
De heer H. van der Vegt
(Oud) docent Nederlands/Duits
Leven en werken van Willem Wilmink
Willem Wilmink is naar de mening van de inleider één van de grootste woordkunstenaars van Neder-land in de laatste halve eeuw. Wilminks vermogen om in eenvoudige woorden complexe problemen te beschrijven, is kenmerkend voor deze grote Twentse kunstenaar. Dhr. v/d Vegt zal- o.a. door het laten horen van Willem Wilminks bekende en minder bekende liedjes- u meenemen in een met veel nostalgie doordrenkte tocht door het afwis-selende en humoristische oeuvre van deze ras-echte Tukker. Op de dag van deze inleiding is het precies 80 jaar geleden dat hij werd geboren
27 september 2016
De heer R. Willems
Hersenwetenschapper Nijmegen
Linkshandigheid
Het spreekt al eeuwen tot de verbeelding dat er een relatief grote minderheid bestaat die basale handelingen consequent met een andere hand-voorkeur doet dan de meeste mensen. Het heeft geleid tot stigma, en later tot extreme claims over de voordelen van linkshandigheid. In mijn lezing zal ik met name laten zien hoe linkshandigen interessant kunnen zijn voor hersenonderzoek
Programma seizoen 8
29 maart 2016
Dhr. R.A.J. de Vries, Wetenschapper UT
Sociale robots
Roelof de Vries doet promotieonderzoek aan de UT in de vakgroep Human Media Interaction, die onder leiding staat van professor Vanessa Evers. Zijn lezing zal gaan over het onderzoek dat gedaan wordt met sociale robots. Met name het onderzoek gericht op sociale robots in de context van ouderenzorg, onderwijs en het geven van rondleidingen zal aan de orde komen.
Hij heeft op interessante wijze verteld over de vervagende grens tussen mens en techniek. De mens is immers maakbaarder dan ooit. Denk aan protheses, hersenimplantatie, gentechnologie. Hij baseert zich op theoretisch onderzoek en empirische filosofie. Hij sprak daarbij op een voor iedereen zeer toegankelijke manier.
23 februari 2016
Mevr. M. van der Graaf, Diëtist
Zin en onzin van diëten
Met de overvloed aan informatie die vrijwel dagelijks over ons wordt uitgestort als het om eten gaat, wordt het steeds ingewikkelder om verstandige keuzes te maken. Is suiker het witte gif? Zijn gluten uit den boze? Worden we ziek van E-nummers? En de plofkip dan? Omdat eten van alle dag is, spreekt informatie hieromtrent ons allemaal aan. Hoe kun je het zo gezond mogelijk houden, als dat je wens is, is het onderwerp van deze middag.
Door ziekte van mevrouw van der Graaf kon deze middag helaas niet doorgaan. Deze lezing is opgenomen in het programma van volgend seizoen.
26 januari 2016
Dhr. H.Th.A. Bressers, Hoogleraar Beleidsstudies en Milieubeleid aan de UT
Klimaatverandering in relatie tot duurzaamheid en kwaliteit van leven
De afgelopen tientallen jaren is het klimaat steeds warmer, maar ook wisselvalliger geworden. Klimaatverandering is in volle gang. We moeten leren omgaan met de onvermijdelijke gevolgen: hittegolven, wolkbreuken, ernstige droogte. Wij hebben in Nederland de middelen om ons aan te passen. Maar dragen we als Nederland wel genoeg ons steentje bij aan het beperken van verdere opwarming?
15 december 2015
Dhr. A.L. Snijders, Schrijver
Lezing in het kader van “Nederland Leest”, georganiseerd in samenwerking met de Bibliotheek Losser.
Korte verhalen
A.L. Snijders maakte furore als schrijver van columns en staat nu bekend als een van de grootste schrijvers van het zeer korte verhaal (zkv). In 2006 verscheen, naast het boek L.H. en A.L./A.L. en L.H. ook de eerste zkv-bundel met de titel: “Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk”. In 2010 won hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre.
24 november 2015
Dhr. A. Heuvelman, Oud-docent UT
De invloed van de media op ons denken, voelen en handelen
Het gebruik van media is de laatste jaren enorm gestegen. Dat komt niet alleen maar door de toegenomen mogelijkheden van internet en mobiel. Er is namelijk ook nog nooit zoveel tv gekeken als in de afgelopen jaren. Maar wat is de invloed van die media op ons gedrag, ons denken en onze gevoelens?
27 oktober 2015
Dhr. K. Schaepman, Journalist
Goed en fout bij conflicten
Kees Schaepman maakte als verslaggever reportages in tal van landen. Na zijn pensionering ging hij wonen in een boerderijtje in Duitsland, waar hij achter vele lagen behang een levensgroot hakenkruis vond. Die vondst markeert het begin van een speurtocht die hem confronteert met vragen over “goed” en “fout”. Vragen die hij zichzelf ook stelde tijdens zijn werk als journalist in conflictgebieden. Hij schreef daarover in “Mag ik mijn fiets terug?”
29 september 2015
Dhr. P. de Bruijn, Architect
Stedenbouwkundige ontwikkelingen
De in Losser geboren architect Pi de Bruijn is meerdere malen nationaal en internationaal onderscheiden. Hij is ondermeer architect van de nieuwbouw van de Tweede Kamer en won de eerste prijs voor zijn ontwerp van de Reichstag in Berlijn. Deze middag besteedde hij aandacht aan de Stedenbouwkundige Ontwikkelingen en in het bijzonder de totstandkoming van Roombeek in Enschede en ’t Rot in Losser.
Programma seizoen 7
30 september 2014
Dhr. P.L.L. Smolders
Ruimtevaartjournalist
Contact met de kosmos
We zijn nog maar net begonnen met het verkennen van het heelal. Maar ooit zullen we wonen op de maan en Mars waardoor de aarde dan twee filialen heeft.
Kunnen we ook naar de sterren? Er zijn serieuze deskundigen die daar ‘ja’ op antwoorden. Maar als dat zo is, hebben we dan misschien al bezoek gehad uit de kosmos?
28 oktober 2014
Dhr. P. Knolle
Hoofd collecties Rijksmuseum Twenthe
Herkomst van de kunst
De musea werd in 2009 gevraagd de herkomstgeschiedenis van hun collecties te onderzoeken i.h.k.v. de Museale Verwervingen 1940-1948. Dhr. Knolle heeft hierover verteld én over het onderzoek naar de herkomst van kunst in het algemeen.
25 november 2014
Themadag van de zorg
De werkgroep CUSO55+ heeft op 25 november 2014 de “Dag van de Zorg” georganiseerd.
Deskundigen hebben die dag, uit geheel verschillend perspectief, de ontwikkelingen in de zorg benaderd. In het bijzonder kwam de zorg voor ouderen aan de orde.
Elke inleider heeft een korte samenvatting van zijn/haar betoog gemaakt. Die zijn opgenomen in een verslagboekje welke aan het eind van de dag aan iedere deelnemer is uitgereikt.
Dhr. H. Haveman
Medisch socioloog en projectmanager Zorg en Technologie van de gemeente Enschede
Ontwikkeling van de ouderenzorg vanaf 1960 tot nu
Dhr. G. Westerhof
Directeur levensverhalenlab van de Universiteit Twente
Ouder worden als Levenskunst
Dhr, J. Voortman
Divisie-directeur Zorggroep Sint Maarten
Als het thuis echt niet meer gaat
Mevr. S. Jansen-Kosterink
Bewegingswetenschapper en onderzoeker bij het Roessingh Research en Development
Ouder worden en Thuis blijven wonen
Mevr. M. van den Berg
Beleidsadviseur Wonen, Welzijn en Zorg van de gemeente Hengelo
Elkaars hulpverlener?
Dhr. J.M. van Rees
Wethouder van de gemeente Losser, o.a. Zorg, Welzijn en Volksgezondheid
Hoe ver zijn we in Losser?
Dhr. J. Riesewijk
Entertainer, verteller, acteur en werkzaam in de Zorg
Cabareteske afsluiting
27 januari 2015
Dhr. Chr. Meekers
Oud-kantonrechter
Rechtspraak in Nederland
Een samenleving kan niet zonder regels. Dhr. Meekers heeft verteld over de ontwikkeling van onze rechtspraak. Ook kreeg u een kijkje in de dagelijkse praktijk van een kantonrechter.
17 februari 2015
Mevr. Marie-Th. ter Haar
Empirique, Instituut van Rusland- & Oost-Europa Academie.
Verandering in de opstelling van Rusland in de wereldpolitiek, een bedreiging?
Wat speelt er zich af in Rusland? Wat wil Poetin eigenlijk? Keert de (koude) oorlog terug? Vragen, die menigeen zich met een zekere bezorgdheid stelt. Marie-Thérèse ter Haar heeft ons met haar gedegen en beargumenteerde inzichten geconfronteerd in dezen. Haar vertrekpunt was de actuele situatie van begin 2015.
31 maart 2015
Dhr. C. Aydin
Department of Philosophy aan de Universiteit Twente
De maakbare mens
Hij heeft op interessante wijze verteld over de vervagende grens tussen mens en techniek. De mens is immers maakbaarder dan ooit. Denk aan protheses, hersenimplantatie, gentechnologie. Hij baseert zich op theoretisch onderzoek en empirische filosofie. Hij sprak daarbij op een voor iedereen zeer toegankelijke manier.
14 april 2015
Dhr. Jan Willem de Vriend
Dirigent Ned. Symphonie- en Residentie Orkest.
Mijn passie voor Bach
Wie hem hierover heeft horen vertellen op radio of televisie weet dat deze bijeenkomst onvergetelijk is. Hij heeft ons met zijn zeer enthousiaste verteltrant, daarbij ondersteund door CD-fragmenten, binnengevoerd in datgene wat Bach tot waarschijnlijk de grootste componist aller tijden maakt.
Programma seizoen 6
24 september 2013
Dr. Eric W.A. Mulder
Conservator Natura Docet Wonderryck Twente
Pinguïns in Overijssel? Vanaf de Zuidpool naar Noord Twente.
Twente lag ooit in de buurt van de Zuidpool!
De geologische processen, die sindsdien hebben plaatsgevonden, lieten uiteraard hun sporen na, bijvoorbeeld als versteende resten van zeedieren, die een miljoenen jaren durende wereldreis achter de rug hebben. Ze zijn als het ware “meegelift” in noordelijke richting. Door oerrivieren en gletsjers zijn ze uiteindelijk in de Twentse bodem terechtgekomen.
In zijn presentatie gaat Eric Mulder hierop nader in.
29 oktober 2013
André Vis
Hoofdredacteur TCTubantia
Oude Media en nieuwe communicatietechnieken.
Twitter is king. In de moderne tijd is een stroom aan berichten op de sociale media er de oorzaak van dat het koningslied bij de inhuldiging van Willem-Alexander in eerste instantie wordt teruggetrokken.
Wat betekent dit voor de oude media als de krant?
Hoe blijven zij overeind in een wereld van schuivende waarden?
Moeten zij mee, maar wat blijft er dan over van de aloude plicht tot waarheidsvinding?
26 november 2013
Jan Bijkerk
Componist
Muziek uit de Middeleeuwen en de Renaissance.
Waar liggen de wortels van onze westerse muziek?
Welke muziek heeft geklonken toen de prachtige kathedralen voor het eerst gebruikt werden voor de eredienst? Welke muziek klonk er aan de hoven van de edelen in de riddertijd en in de 15e eeuw? Dit zijn zo maar een paar voor-beelden van vragen, die beantwoord zullen worden in deze lezing. De componist Jan Bijkerk neemt u mee terug in de tijd naar de muziek van ridders, kastelen, kloosters, kathedralen en paleizen. Van de 7e tot de 16e eeuw. Hij zal niet alleen stilstaan bij de muziek zelf, maar ook aandacht besteden aan de invloed van de samenleving, de economie en de tijdgeest op die muziek.
28 januari 2014
Hersenstichting
Hoe houd ik mijn hersenen gezond?
Iedereen wil graag een gezonde oude dag en veel mensen hopen hun lichamelijke gebreken zo lang mogelijk te kunnen uitstellen. Wat ou-deren echter vooral willen is hun zelfstandigheid in geestelijk opzicht behouden. Gezonde hersenen zorgen voor een goed geheugen en maken het mogelijk om je eigen beslissingen te blijven nemen. Wat kun je doen om je hersenen gezond te houden? Vanuit de Hersenstichting krijgen we tips over gezonde hersenen en wordt ingegaan op wat we weten over hersenen in relatie tot slaap, bewegen, voeding en over training van de hersenen.
25 februari 2014
Drs. Peter Wester
Historicus en oud-docent geschiedenis
Mensenrechten in het Midden Oost: tussen hoop en wanhoop.
Aan de hand van recente ontwikkelingen beschrijft Peter Wester (actief lid Amnesty International) het verlangen naar een eigen menswaardige samenleving in Arabische landen. Met een beeldpresentatie laat hij zien dat de vestiging van mensenrechten ook daar tijd vraagt en vele moeilijkheden oplevert.
Het idee dat er al een uitgetest “democratisch voorbeeldpakket” in het Westen klaar ligt, wordt ter discussie gesteld.
25 maart 2013
Prof. dr. ir. Wim P.M. van Swaaij
Hoogleraar emeritus Universiteit Twente
Energie voor de toekomst.
Wat is energie eigenlijk? Welke bronnen van energie moeten we gebruiken om onze energiehonger te stillen zonder de behoeften van onze (klein)kinderen aan te tasten en om met recht te kunnen spreken van duurzaam?
Het overgrote deel van onze energie komt nu nog van fossiele brandstoffen, die in razend tempo worden verbruikt. Vormt dit niet, tezamen met de alsmaar uitbreidende mensheid en het terechte verlangen van arme mensen naar meer welvaart en dus naar energie, een enorme dreiging voor de toekomst?
Programma seizoen 5
25 september 2012
Dr. J.G. Grandjean over:
Als het hart dreigt te stoppen met kloppen.
De heer Grandjean is cardiothoracaal chirurg en hoofd van het Thoraxcentrum Twente.
Het Thoraxcentrum (sinds 1 september 2004) beschikt over een eigen afdeling met een eigen OK-complex, Intensive Care en catherisatiekamers en daarnaast over eigen cardio-anesthesiologen, die samen met de cardiologen en thoraxchirurgen, de specialisten in het centrum zijn.
De mate van integratie tussen de specialismen is groot.
30 oktober 2012
Dr. G. Seyger over:
Oudheid van Twente.
De heer Seyger was leraar Duits in Hoogezand-Sappemeer, Oldenzaal en Enschede en conrector Twents Avond College in Enschede. Van zijn hand verschenen onder meer studies over Hanzerijkdom en armen- en ziekenzorg in Twenthe 797-1626.
De heer Seyger promoveerde in 2002 in Groningen en Münster op zijn dissertatie over de laatmiddeleeuwse schrijftaal in Twenthe.
In deze lezing zal de spreker onder meer aandacht besteden aan de Romeinse periode met de invloed van de Romeinen op de Germaanse Tubantes/Tuihanti.
27 november 2012
Dr. ir. J. Lötters over:
Technische oplossingen voor maatschappelijke problemen.
De heer Lötters, als lector verbonden aan de UT Twente, zal spreken over diverse maatschappelijke problemen, zoals de steeds schaarser wordende grondstoffen, oprakende energiebronnen, een toenemende mate van vervuiling en afval en een steeds groter beroep op de gezondheidszorg vanwege de toenemende vergrijzing.
Met behulp van (micro)technologie zijn we in staat om technische hulpmiddelen te maken die mogelijk kunnen helpen bij het vinden van oplossingen.
29 januari 2013
Drs J. van der Stappen over:
Vlaamse schilderkunst van de 13e eeuw.
De kunstwerken die in deze lezing aan de orde komen zijn ontstaan in de vijftiende eeuw, de periode die Johan Huizinga getypeerd heeft als “Herfsttij der middeleeuwen”.
Die kunst is bekend geworden onder de naam “Vlaamse primitieven”, zo genoemd naar de titel van een belangrijke tentoonstelling die in 1902 in Brugge werd gehouden.
Mevrouw van der Stappen (cultuurhistoricus) wil in deze lezing de kunst van de Vlaamse primitieven proberen te plaatsen in zijn historische context.
26 februari 2013
Prof. Dr. G.J. Hospers over:
Bevolkingskrimp als uitdaging.
Er wordt veel over bevolkingskrimp gesomberd, niet alleen in Limburg en Groningen, maar ook in Twente. Lopen onze dorpen echt leeg?
In zijn lezing laat professor Hospers, docent aan de UT Twente, onderzoeker economische geografie en bijzonder hoogleraar city- en regiomarketing en schrijver van het boek “Krimp”, zien dat er ook in een “global village” nog volop ruimte is voor het dorpsleven.
26 maart 2013
B. Coelman over:
De geheimen van de Johannes Passion.
De heer Coelman, musicoloog en hoofd dramaturgie en educatie Nationale Reisopera, zal een presentatie verzorgen over de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach.
Bach schreef de Johannes Passion in 1724 die op 7 april van dat jaar voor het eerst in Leipzig werd uitgevoerd. Een jaar later verving hij het openingskoor door een ingetogen koraalbewerking.
Bach bleef wijzigingen aanbrengen, zodat er tegenwoordig vier verschillende versies bestaan (naast die uit 1724 en 1725 is er ook een versie uit 1728 en 1749).
Programma seizoen 4
27 september 2011
Ben Coelman over:
Johann Sebastian Bach, zijn leven en zijn werk.
Ben Coelman, musicoloog en Hoofd Dramaturgie en Educatie Nationale Reisopera, verzorgt een presentatie over misschien wel de grootste componist van alle tijden J.S. Bach.
Deze uiterst deskundige, enthousiaste inleider vertelt over het leven van Bach en behandelt in ieder geval de instrumentale composities uit zijn Köthense tijd, zijn orgelwerken, de Kerkcantates en muziek voor feestdagen.
Kortom: volop verhaal, muziek en beeld.
25 oktober 2011
Dave Blank over:
Nanotechnologie, wat is het, waar komen we het tegen en wat mogen we ervan verwachten?
Dave Blank, hoogleraar Natuurkunde en technologie en wetenschap, directeur MeSa+ van de Universiteit Twente, winnaar van de Simon Stevinprijs, vertelt op pakkende wijze over de wondere wereld van Nanotechnologie.
En dat in een ook voor leken begrijpelijke taal! Hij beschrijft de invloed, die deze wetenschap heeft op vrijwel alle terreinen van ons leven, nu al, maar in de toekomst nog veel meer. Hij wist met zijn enthousiaste verhaal honderden jongeren te boeien tijdens een parallelle bijeenkomst in het Lowlands popfestival.
29 november 2011
Geert Braam over:
De positie van ouderen in onze maatschappij.
Geert Braam, emeritus-hoogleraar Sociologie van de Universiteit Twente is bekend van allerlei kritische publicaties in boeken, kranten ( TC-Tubantia! ) en tijdschriften over de positie van ouderen in onze maatschappij. Hij zal komen met een grondige analyse van die positie en aantonen, dat die lang niet altijd in alle opzichten voor grote groepen ouderen positief is.Deze gepassioneerde spreker zal laten zien, dat het Zwitserlevengevoel voor veel ouderen niet is weggelegd.
24 januari 2012
Will van Dorst over:
De relatie tussen de wereld van de Islam en het Westen in de loop van de geschiedenis.
Will van Dorst, historicus en voormalig rector van het Carmellyceum te Oldenzaal, maakt ons in een heldere en overzichtelijke inleiding deelgenoot van de vaak verrassende ontdekkingen die hij deed bij zijn onderzoek naar de relatie tussen de wereld van de Islam en onze westerse wereld doorheen de geschiedenis. Nu is die relatie vaak spanningsvol, zodat sommigen spreken van een ‘clash of civilizations”, maar in het verleden hebben beiden een grote, verrijkende invloed op elkaar uitgeoefend.
28 februari 2012
Metta de Noo over:
Mijn ervaringen als klokkenluider in het proces Lucia de B., ‘De Engel des doods’.
Metta de Noo, voormalig verpleeghuisarts in ‘Oldenhove’ te Losser en tegenwoordig werkzaam in de (neuro)psychiatrie, vertelt op haar eigen betrokken wijze over haar strijd om de zwaar gestrafte (levenslang en TBS ) Lucia de B. vrij te krijgen. Ze zal ons meenemen in het moeizame gevecht, dat zij moest voeren voor de heropening van het proces, over de rol van een uit de hand gelopen roddel en over hoe de mensen van ‘het recht’ en ‘de geneeskunde’ elkaar verkeerd kunnen verstaan.
Uiteindelijk volgde onherroepelijke vrijspraak op 14 april 2010. Een mediagebeurtenis ! Hoe heeft dit alles kunnen gebeuren? èn Hoe kunnen we lering trekken uit het gebeurde?
27 maart 2012
Coen Hilbrink over:
Het verzet in Twente tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Coen Hilbrink, historicus en socioloog, promoveerde in 1989 op een proefschrift over het ondergronds verzet in Twente. Hij zal tijdens zijn inleiding ingaan op het ontstaan en de ontwikkeling van die illegaliteit. De spreker heeft een bijzondere band met dit onderwerp doordat zijn vader Coen en zijn grootvader Sytze Hilbrink in 1944 gedood werden door leden van de Sicherheits Dienst tijdens een overval op huize Lidwina, hoofdkwartier van de Twentse knokploegen te Zenderen.
Programma seizoen 3
28 september 2010
Cees van Zutphen over :
De grote pianist en componist Chopin.
Cees van Zutphen, musicoloog, opende het voorbije seizoen met een bijeenkomst over “Mozart, zijn leven en zijn muziek”. Het werd door zijn geheel eigen en verrassende wijze van presenteren een onvergetelijke middag. Op veler verzoek nodigden wij hem opnieuw uit. Nu zal zijn verhaal gaan over de grote pianist en componist Chopin, ook wel aangeduid als “de tweede Mozart”. Uiteraard weer aan de hand van cd’s. En natuurlijk veel anekdotes!
19 oktober 2010
Willy Ahlers over:
De adreszijde van een poststuk.
We krijgen bijna dagelijks post “door de deur”. Soms is er met de adreskant wat aan de hand: een raar adres, opmerkingen van de posterijen enz. In deze bijeenkomst gaat de rasverteller Willy Ahlers, vrijwilliger van de Oudheid -kamer Twente in Enschede, daar – met behulp van een powerpoint – presentatie – eens naar kijken en ook naar de prestatie van de post om alles op het juiste adres te krijgen. Interessant én humoristisch !
30 november 2010
Harry Abels over :
Bouwen in Twente.
Harry Abels, directeur “IAA – Architecten” heeft een omvangrijk oeuvre van architectonische scheppingen op zijn naam staan. Heel bekend in deze regio zijn natuurlijk de Saxion – Hogeschool in Enschede en het ROC in Hengelo (verbouwde Gieterij Stork ). Ook is hij medeoprichter van het Architectuurcentrum – Twente en deed hij verschillende publicaties het licht zien over “Architectuur en landschap”. Het thema van deze middag is “Bouwen in Twente”. Daarbij gaat deze gedreven architect in op het eigen karakter van Twente en de invloed daarvan op de architectuur.
25 januari 2011
Herman Zwijnenberg over:
Ontwikkeling Natuur en Faunabeheer in Nederland
Herman Zwijnenberg, voormalig directeur van school “De Basis” , al sinds vele jaren Flora- en Faunabeheerder gemeente Losser en docent jachtopleiding – Nederland, is van jongs af aan vergroeid met de natuur. Hij spreekt deze middag over de belangrijke vraag: Hoe geven wij in ons dicht bevolkte land op een verantwoorde manier ruimte aan enerzijds de natuur/het wild en anderzijds het toe te juichen verlangen van de verstedelijkte mens naar recreatie in de natuur. Een serieus verhaal met komische ondertonen.
1 maart 2011
Ben Nijhuis over:
Breekbaar, maar niet gebroken. Herdenken moet.
Ben Nijhuis, historicus en lid van het Nederlands Auschwitz Comité, ontmoette tijdens reizen naar de voormalige concentratiekampen, waar de Holocaust zich voltrok, een Joodse vrouw. Hij schreef haar biografie en vertelt in deze bijeenkomst het fascinerende verhaal over haar onwaarschijnlijke leven, over haar aangrijpende ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog, haar wil om te overleven en haar geloof, ondanks alles, in het goede van de mens.
29 maart 2011
Marie – Thérèse ter Haar over:
Het Rusland van Poetin,een bedreiging?
Marie – Thérèse ter Haar, Rusland -deskundige, vertelt op de haar eigen gepassioneerde wijze over het Rusland van Poetin. Zijn de ontwikkelingen daar werkelijk zo zorgelijk als wij veelal in de westerse media krijgen voorgeschoteld? Heeft de democratie daar al weer haar beste tijd gehad? Brengt deze ex – KGB – officier Rusland langzaam maar zeker weer terug naar een totalitaire staat? Marie – Thérèse ter Haar zal ons inzicht geven in het “typisch Russische” van de huidige ontwikkelingen in dit enorme land.
Programma seizoen 2
29 september 2009
Mozart, zijn leven en zijn muziek.
De heer C. van Zutphen, musicoloog, geeft op een heel eigen en verrassende wijze, in een smeuïg verhaal, gelardeerd met anekdotes, een overzicht van het leven en de muziek van de grote (grootste?) componist, Mozart. Hij doet dat aan de hand van cd’s en gaat daarbij vooral in op zijn Salzburger en Weense periode. Echt, U zult het vóór u zien gebeuren.
27 oktober 2009
Successiebelasting in combinatie met schenking en eigen woning.
De heer Mr. H. van Hazendonk gaat in zijn inleiding misverstanden opruimen en mogelijkheden aanreiken om actief in te spelen op deze belastingheffing. Dit tegen het licht van de grote veranderingen, die in 2009 worden voorgesteld. Tijdens zijn presentatie zal duidelijk worden, dat dit geen saai onderwerp is.
24 november 2009
Verrassingen in de streekcultuur.
Mevr. Thea Kroese, voorheen directeur van het Van Deinse Instituut en bekend van het kookprogramma bij TVOost, laat in haar inleiding zien, dat gewoonten van nu vaak voortkomen vanuit oude gebruiken. Welke betekenis heeft het eten van het plakje cake of een broodje kaas na de begrafenis? Waarom is die krentenwegge toch zo lang? En zoveel meer! Een humoristische, boeiende inleiding.
26 januari 2010
De politie in Losser, de organisatie en het werk.
De heer H. Spanjer, politiefunctionaris in onze gemeente Losser, legt uit wat hij en zijn collega’s hier dag in dag uit aan criminaliteit tegenkomen en hoe zij georganiseerd zijn om die criminaliteit zo effectief mogelijk aan te pakken. Goed om te weten hoe wij beveiligd worden.
2 maart 2010
Twente leeft met water !
Prof. dr. S.M.M. Kuks, UT Twente, watergraaf van het waterschap Regge en Dinkel spreekt over 125 jaar waterschapswerk in Twente. Aan de hand van schilderijen van Jacob van Ruisdael maakt hij inzichtelijk hoe het Twentse landschap een specifiek soort waterbeheer vereist. Niet alleen wordt teruggeblikt op de ontwikkeling van het waterschapswerk in Twente gedurende 125 jaar. Ook wordt vooruitgekeken naar de opgaven waarvoor het waterschap zich de komende 20 jaar ziet gesteld. In dat verband wordt besproken wat het rapport van de Deltacommissie ( Commissie Veerman ) voor Twente betekent. Hoe kan Twente inspelen op klimaatverandering?
30 maart 2010
“Mentaal Vermogen: investeren in geluk”.
Dr. J.Walburg, Voorzitter Raad van Bestuur Trimbosinstituut ( landelijk kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg ), laat ons kennismaken met 6 mentale vaardigheden, die geluk kunnen brengen in het persoonlijk leven, in organisaties en in de maatschappij. Kortom: over wat je zelf kunt doen om bij te dragen aan je eigen geluk en aan dat van anderen. Hij publiceerde hierover onlangs een boek, dat in deze bijeenkomst te koop zal zijn.
Programma seizoen 1
Dinsdag 30 september 2008
Marietje Noordkamp en Jan Riesewijk geven ons een kijkje achter de schermen van de regiosoap “Van jonge leu en oale groond”.
Dinsdag 28 oktober 2008:
De Historische Kring Losser gaat nader in op ons culturele erfgoed.
Thea Evers en Georg van Slageren geven een presentatie o.a. aan de hand van het boek: Op en om een klein stationnetje.
Dinsdag 25 november 2008:
“Kerken lopen leeg, maar de belangstelling voor geloven neemt toe”. André Zegveld, deken van Twente, en Martin de Jongh, redacteur van TC Tubantia, geven hun ideeën. En zoveel meer! Een humoristische, boeiende inleiding.
Dinsdag 27 januari 2009:
“Het verschijnsel computer”.
De computer heeft ongekende mogelijkheden, maar brengt ook onzekerheid teweeg.
Ervaringsdeskundige Herman Stulen zal proberen de angst voor de computer wat weg te nemen.
Dinsdag 3 maart 2009:
Henk van der Vegt gaat nader in op de betekenis van de grote verteldichter van Twentse bodem Willem Wilmink.
Dinsdag 31 maart 2009:
“Hoe kunnen we zo lang mogelijk in ons huis blijven wonen?”.
Ineke Buursink, locatiemanager Woningcorporatie Domijn-Losser, spreekt over levensloopbestendig bouwen/wonen.